Върховна касационна прокуратура прекрати  преписката по казуса с концесията на

...
Върховна касационна прокуратура прекрати  преписката по казуса с концесията на
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Прокуратурата смачка проверката за концесията на Национален парк Пирин

Върховна касационна прокуратура прекрати  преписката по проблема с концесията на ЮЛЕН в Национален парк Пирин. Това заяви във Фейсбук водачът на " Зелено придвижване ". Тя бе формирана по сигнал на тогавашните " Зелени " (настоящо " Зелено придвижване " ) през 2008 година. Тогава внесохме доста обстоен сигнал за закононарушения, осъществени в Национален парк Пирин във връзка с концесионния контракт, споделя Сандов. " Главният прокурор тогава Цацаров даде инспекцията на прочут прокурор от ВКП и те излязоха с доста самоуверено писмо до Министерски съвет, с което упорстваха Министерски съвет да извърши закона и да принуди концесионера да се върне в концесионната повърхност от 99,5 хектара, в случай, че е открито, че той към този момент употребява 165 хектара от Национален парк Пирин. Освен това се открива в допълнение дали има други нарушавания от Българската федерация по ски с ръководител Цеко Минев, от и беше разпоредена инспекция на осъществени към този момент актове от окръжна прокуратура Благоевград. В портала на видяхме, че преписката е прекъсната на 27 август 2020 година Не получих информация от деловодството, като жалбоподател на получих постановлението за преустановяване на преписката, сподели ми се, че би трябвало да подам писмена молба, с цел да схвана какво става с преписката ", твърди Сандов. Според него Цацаров не е извършил обещанието си, в случай че Министерски съвет не глоби Министерство на околната среда и водите, да повдигне обвинявания. " Не единствено не последва нищо сходно, само че беше хвърлен прахуляк в очите на хората, че ще бъде съден и по линия на концесията в Национален парк Пирин. След като към този момент основен прокурор е Иван Гешев, тази инспекция се смачква и се приключва ", добави той. Подробности - във видеоматериала. 
Припомняме, че концесията за бе готова от ведомството през 2000 година при министър Евдокия Манева, когато Димов е бил неин заместител. След Манева виновни за концесията в качеството си на министри с цялостни мандати са били поредно Долорес Арсенова, Джевдет Чакъров, Нона Караджова и Ивелина Василева. Нито на Манева, нито на министрите след нея е търсена наказателна отговорност за нарушаванията на концесионния контракт през годините. " Още 2001 година е направена дълбока неточност и би трябвало да се търси отговорност, тъй като не е избрана никаква територия ", заключи Нено Димов тогава. В годината, за която министърът споделя, че е направена неточност, той е бил част от екипа на Министерството на околната среда. В интервала 1997-2001 година той е основен секретар на ведомството, а по-късно и заместник-министър. През декември 2018 година петкратният притежател на международната купа и четири пъти международен първенец по ски Марк Жирардели изненадващо разгласи на среща с няколко министри, че е мажоритарен притежател на " Юлен " АД.
 Починалият от Банско няма нищо общо със ски зоната Починалият от Банско няма нищо общо със ски зоната
Починалият от ковид 55-годишен мъж от Банско не е работил на лифта. Това съобщи шефът на ски зона Банско и маркетинг шеф...
През предходната година прокуратурата не предприе нищо по концесията, въпреки и сезирана. През януари 2019-а Нено Димов, към момента екоминистър, запитан за параметрите на концесионния контракт за ски зоната в Банско изясни, че площта на концесията нямала нищо общо – било въпрос на доходи, като единствено те влияели на концесионната такса. " Юлен " плащали сред 300 и 400 000 лв., само че България щяла да желае нарастване на концесионната такса. А на въпрос за какво чак в този момент страната се сетила да търси повече пари и е ясно от години, че има нарушаване на площта във и по контракта, екоминистърът сподели, че " още 2015 година " имало огромна работна група, отправила съответно предложение за деяние, само че пристигнало време за оставки и по тази причина можело да се каже, че в този момент " процесът продължава ". Договорът обаче е от 18 години!
В края на януари т.г. на уеб страницата на Специализираната прокуратура се появи известие, че Бившият министър на екологията Нено Димов е с повдигнато ново обвиняване, обвързвано с концесията на ски зона " Банско ", чийто концесионер е комерсиалното сдружение " Юлен " АД. Обвинен е в умишлена занемареност.
От Специализираната прокуратура прецизираха, че част от събраните материали по първото досъдебно произвеждане са отделени в ново. Новото досъдебно произвеждане е за " осъществени дейности по работа ", свързани с концесията. Разследването е предоставено на следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура и по него се правят дейни дейности, се споделя в формалното известие. Димов беше и основател на договаряния за изменение на концесията за ски зона Банско, с които държавното управление да узакони нарушавания на концесионера. През ноември 2018 година Нено Димов разгласи, че още при подписването на контракта за концесията на ски зоната над Банско през 2001 година е сбъркана площта, която страната е отдала на " Юлен " АД. По думите му в контракта са посочени три разнообразни площи, които " Юлен " да употребява, и по този начин действителните граници на концесията са неразбираеми.
Вижте още:
 Кметът на Банско за Пирин: Решението на Върховен административен съд е да блокира безусловно всичко! Кметът на Банско за Пирин: Решението на Върховен административен съд е да блокира безусловно всичко!
Днес, 16 януари, Върховният административен съд (ВАС) взе дефинитивно решение по отношение на признатите доскоро над година промени в Плана з...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР